I Sverige finnes det flere gode forfattere som det norske folk har trykket mot sitt bryst. Dette gjelder ikke bare historisk litteratur. En rekke nålevende forfattere har funnet sin vei inn i våre hjerter. Det kan være mye på grunn av gjenkjennelsen i natur så vel som kulturbeskrivelser og ulike problematikker.

Historisk sett har Sverige hatt en rekke forfattere som har bemerket seg på forskjellige arenaer. Dette skjedde, som i de andre nordiske landene, etter at boktrykkerkunsten var introdusert og oppblomstringen med litteratur skjedde rundt 1800-tallet.

En karakter som har utmerket seg, er August Strindberg. Strindberg regnes nå som en av de viktigste forfatterne i Sveriges historie. Dette på bakgrunn av hans produktive virke som både forfatter, dramatiker og grunnlegger av det moderne teateret. I tillegg til dette brede repertoaret var han også maler. Hans omgangsvenn, den kjente norske maleren Edvard Munch, malte et portrett av Strindberg i 1892.

Astid Lindgren og andre

Astrid Lindgren på svensk 20-kroneseddelOm vi ser internasjonalt på den svenske litteraturen, så er det Astrid Lindgren som er mest kjent. Astrid Lindgren fortsetter å påvirke generasjon etter generasjon med sine fortellinger. Av hennes forfatterskap kan nevnes historien om den nevenyttige og kreative karakteren Pippi Langstrømpe og andre fantasihistorier som Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte. Flere av hennes bøker blir med jevne mellomrom satt opp som teater, og en god del av dem er filmatisert til suksessfulle filmer.

En annen barnebokforfatter er den svensk-finske forfatteren Tove Jansson. Hennes historier om Mummitrollet er fremdeles relevante og populære, både blant voksene og barn.

Av nålevende forfattere har Sveriges litteratur blitt en eksportvare. Denne litteraturen er ofte utrolig god håndverksmessig, men kanskje ikke den mest banebrytende i forhold til idéer. Her kan nevnes den unge forfatteren Camilla Läckberg, som har blitt kjent for sine kriminalnoveller. I tillegg til Läckeberg har Stieg Larsson (som er død) satt Sverige på kartet med sin trilogi om Lisbeth Salander.