Det finnes mye bra litteratur der ute som både er skrevet av norske og internasjonale forfattere. Vi har mer og lettere tilgang til litteratur nå enn noensinne før. Men i denne overveldende tilgangen kan det føles utilnærmelig og kaotisk å finne ut hvilke bøker du faktisk ønsker å lese. Nedenfor går vi igjennom noen greie tips for å finne frem til bøkene som passer for deg.

Det er skrevet så mange ord, tekster og bøker at valget kan bli forvirrende og vanskelig. Dilemmaet om hvilke bøker du foretrekker å legge tid og energi i, er ofte fremtredende. Det finnes heldigvis en rekke måter du kan finne frem til bøkene som er verdt å lese for deg.

Først og fremst må du begynne med deg selv. Ved å vite hvilke interesser du har, er det mye lettere å finne frem til bøkene som vil passe for deg. Noen ganger kan dette være lettere sagt enn gjort. Man liker jo så mye. Det kan derfor virke snevert å bestemme seg for kun ett tema. Om du ikke har for vane å lese mye, finnes det likevel noen ting du kan spørre deg selv om. Hvilke temaer i livet er du interessert i? Du kan gjerne knytte dette til filmer eller serier du liker. Brede eksempler inkluderer kjærlighet, historie, forskning eller abstrakte ideer om vår tilværelse.

Deretter bør du kjenne på hvor mye du faktisk vil lese. Det er ikke noe poeng å sette i gang med en bok på 1000 sider om du bare skal lese en halv time før du sovner. I tillegg er det greit å spørre seg om du ønsker å lære noe, eller om det er bare for kosen eller for spenningens skyld. Til slutt kan du ha en liste over dine favorittbøker til nå. Dette vil mest sannsynlig gi en pekepinn på hvilke typer bøker du liker.

Større forståelse av deg selvFredrikstad bibliotek

Med disse spørsmålene og punktene klare vil du ha en større forståelse av deg selv, og hva du leter etter i litteraturen. Selvfølgelig vil ofte interessen være bred og det kan være vanskelig å begrense, men prøv likevel å starte så smalt som mulig, og beveg heller interessen utover.

Når dette er på plass, er oppgaven med å finne bøkene lettere. På Internett er vi så heldige at det finnes en rekke lister og rangeringer av bøker. Dette kan være et nyttig verktøy for å finne nye bøker du kan være interessert i. Ved å søke på Internett etter bokanbefalinger som omhandler temaet du har kommet frem til, kan du få noen gode tips. Dette vil også gi deg en rask oversikt over utvalget. En fordel er at du konsentrert og rolig kan sitte og lese om bøkene før du eventuelt kjøper dem. For mange kan dette, på grunn av tilgangen, være overveldende. Derfor er det praktisk i begynnelsen å snakke med et levende menneske, fordi du både kan forklare tidligere preferanser og ønskede mål. For å snakke med dyktige og lærde personer oppsøker du biblioteker og bokhandlere der hjelpsomme folk kan guide deg til din nye favorittbok.