Danmark har en rik litteraturhistorie med en lang rekke gode forfattere. Dette inkluderer både nålevende og historiske skikkelser.
Danmark har, som Norge, litteratur helt fra middelalderen, og deres første nedskrevne tekster er runene. Det er likevel på 1800-tallet de mest kjente forfatterpersonlighetene kommer frem. Disse inkluderer eksistensialismens far Søren Kirkegaard og den folkekjære eventyrforfatteren Hans Christian Andersen, også kjent som H.C. Andersen.
Søren Kirkegaard var sønn av en rik kjøpmann, noe som gjorde at Søren kunne konsentrere seg om de tingene han likte best, nemlig teologi, filosofi og litteratur. Søren Kirkegaard var på sin tid en person som lagde leven med aviskronikker i tillegg til at han gikk inn i historien som en av de viktigste tenkerne innenfor eksistensiellfilosofien.
H.C. Andersen har satt sine spor i våre liv enten vi vil det eller ikke. Hans eventyr blir fremdeles hyppig gjenfortalt, satt opp til teaterforestillinger og filmatisert, med eventyr som for eksempel «Keisens nye klær» og «Den lille havfruen».
En annen forfatter som litt senere adopterte den eventyrlige måten å skrive på, var Karen Blixen. Hun bruke psaudonymet Isak Dinesen på grunn av datidens sensur for kvinner. Hun var en bemerkelsesverdig sensitiv forfatter som skrev på både dansk og engelsk.
Idag
Etter andre verdenskrig har Tove Ditlevsen blitt en av de mest leste og viktigste forfatterne i Danmark. Hennes forfatterskap beveger seg helt fra kort prosa til essayer og poesi.
Av nålevende forfattere er Petter Høeg en som har gjort seg vel bemerket for sine gode fiksjonsbøker. Før han ble forfatter, arbeidet han både på båt som seiler og danset ballett i tillegg til at han jobbet som skuespiller. Som forfatter var det boken Frk. Smillas fornemmelse for sne som skulle gi han sitt internasjonale gjennombrudd.
Som i Norge er dansk litteratur en pose med juveler fordi man kan lese tekstene enkelt på originalspråket.